Spela på hästar

Hästsport i Sverige är en sak som ligger djupt rotad hos svenskarna. Den har växt och gått i arv i generationer. Just hästsporten och trav är lite speciellt. Det är samspelet mellan människa och djur, det blir en nära relation där man lär sig tillit till varandra. Andra spel och sporter är ofta sådana som utövas helt själv eller med en annan människa.

Travsportens historia går tillbaka så långt som till 1800-talet. Det var i länder som USA och Frankrike som denna sport utvecklades. Hur det kom till Sverige kan vi inte säga exakt men vi har haft en lång tradition med hästar som arbetsredskap. Att tävla privat hemma på gården har sannolikt varit ganska vanligt. Själva spelandet på hästar ska ha uppkommit 1923 då det blev lagligt att hålla vadslagning om pengar vid en anordnad hästtävling. Man kan anta att detta har pågått utanför lagens gränser vid andra tillfällen flera år tidigare.

Det skulle sedan dröja till 60-talet innan de så kallade ”V”-spelen kom. Idag har vi många spel som börjar med ”V”. V:et står för ”Vinna på”. Bland de första av dessa spel fick namnet ”V5”. Det betyder alltså att ”Vinna på 5 rätt”. Denna spelform hänger med än idag. Nu kan man spela på V75, V65, V54, V4 och V86.

Är du intresserad av att spela på hästar, kanske prova på någonting nytt? Besök ett ombud för ATG eller skapa ett konto direkt på webbsidan.

Det största och mest prestigefulla lopp i Sverige är Elitloppet och arrangeras alltid den sista söndagen i maj på Solvalla, Stockholms. Prissumman som förstapristagaren tar med sig hem är ungefär 3 miljoner kronor.

Världens största travlopp heter Prix d’Amérique och körs i Frankrike. Vinstsumman där ligger på ungefär 5 miljoner kronor.

Comments are closed.